Pieczony kurczak to kurczak przygotowywany jako jedzenie przez pieczenie w kuchni domowej, nad ogniem lub z rożna (rożen obrotowy). Zasadniczo kurczak pieczony jest z własnym tłuszczem i sokami przez krążenie mięsa podczas pieczenia, a zatem zwykle gotuje się go pod wpływem ognia lub ciepła za pomocą pewnego rodzaju obrotowego grilla, aby obieg tych tłuszczów i soków był jak najbardziej wydajny. Pieczony kurczak to danie, które pojawia się w wielu różnych kuchniach na całym świecie.
Odmiany
Hendl
Hendl to austro-bawarskie słowo oznaczające kurczaka, najczęściej w formie pieczonej (Brathendl). Inną popularną formą jest smażona wersja Backhendl (francuska: poulet frit à la viennoise), specjalność kuchni wiedeńskiej. Standardowym niemieckim terminem jest Hähnchen („kogucik”). W nowych landach Niemcy często nazywa się Broiler.
Hendle są tradycyjnie podawane w bawarskich ogródkach piwnych lub na festiwalach, takich jak Oktoberfest, i na ogół są spożywane z Brezen i / lub Maß piwa. Są również szeroko dostępne z mobilnych wózków rożna, które parkują w pobliżu często uczęszczanych lokalizacji, takich jak supermarkety lub duże parkingi.
Papryka Hendl ( kurczak z papryki) jest wspomniana w Draculi Brama Stokera, jako danie, którym cieszy się J. Harker, który chce zdobyć przepis na swoją przyszłą żonę, Minę.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.