Czajniczek jest naczyniem używanym do namaczania liści herbaty lub ziołowej mieszanki we wrzącej lub prawie wrzącej wodzie i do podawania powstałej infuzji, która jest nazywana herbatą. Herbata sucha dostępna jest zarówno w torebkach z herbatą, jak i w postaci luźnej herbaty, w takim przypadku zaparzacz do herbaty lub sitko do herbaty mogą być pomocne w utrzymywaniu liści podczas stromy lub łapania liści w imbryku, gdy herbata jest nalewana. Czajniki zazwyczaj mają otwór z pokrywką u góry, gdzie dodaje się suchą herbatę i gorącą wodę, uchwyt do trzymania za rękę i dziobek, przez który podaje się herbatę. Niektóre czajniki mają wbudowany filtr na wewnętrznej krawędzi dziobka. Niewielki otwór powietrzny w pokrywie jest często tworzony, aby zapobiec kapaniu i rozpryskiwaniu dziobka podczas nalewania herbaty. W czasach współczesnych można zastosować osłonę termiczną zwaną herbatą przytulną, aby poprawić proces moczenia lub zapobiec zbyt szybkiemu schładzaniu się zawartości dzbanka.