Cranachan (szkocki gaelicki: wymowy Crannachan [kʰɾan̪ˠəxan]) jest tradycyjnym szkockim deserem. W czasach współczesnych zwykle powstaje z mieszaniny bitej śmietany, whisky, miodu i świeżych malin, z opiekaną mąką owsianą moczoną przez noc w odrobinie whisky. Wcześniejsze przepisy wykorzystywały zamiast sera tłumionego zamiast kremu i czasami były nazywane kremowymi. Inne wcześniejsze receptury są bardziej surowe, pomijając whisky i traktując owoce jako dodatkowe wyposażenie.
Tradycyjnym sposobem podania cranachanu jest przyniesienie do stołu dań każdego składnika, aby każdy mógł złożyć swój deser do smaku. Często używane są wysokie szklanki deserowe.
Pierwotnie (tj. Przed dniami chłodnictwa) była letnia potrawa i często spożywana w okresie żniw ( zbiory szkockiej maliny są w czerwcu), ale obecnie jest bardziej prawdopodobne, że będzie podawana przez cały rok lub przy specjalnych okazjach.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.