Canh chua - puzzle online

Canh Chua (wietnamski: [kan tɕuə], kwaśna zupa ) lub cá nấu ("gotowana ryba ") to kwaśna zupa miejscowa w delcie Mekongu w południowym Wietnamie. Zwykle składa się z ryb z delty rzeki Mekong, ananasa, pomidorów (a czasem także z innych warzyw, takich jak đậu bắp lub dọc mùng), oraz kiełków fasoli w bulionie o smaku tamaryndowca. Jest on przyozdobiony ziołem o zapachu cytryny ngò ôm (Limnophila aromatica), karmelizowanym czosnku i posiekanych scallionów, a także innych ziół, zgodnie z konkretną odmianą canh chua; te inne zioła mogą zawierać rau răm ( kolendra wietnamska), ngò gai (długa kolendra ) i rau quế (tajska bazylia). Może być podawany osobno, z białym ryżem lub ryżowym makaronem. Wariacje mogą obejmować krewetki, kalmary, żeberka, ciastka rybne i jaja przepiórcze.

Kwaśny smak zupy pochodzi z tamaryndowca, który miesza się z niewielką ilością gorącej wody; mieszaninę następnie miesza się przez kilka chwil, aby uwolnić całą esencję, i płyn (bez nasion tamaryndowca i innych substancji stałych, które są odrzucane) jest następnie dodawany do zupy.

W stylu gorącej doniczki, canh chua nazywa się lẩu canh chua.

Zupa na lato puzzle onlinepotawy w wietnamie puzzle online