całe jedzenie puzzle online

Cała żywność to żywność roślinna, która jest nieprzetworzona i nierafinowana lub przetworzona i rafinowana w jak najmniejszym stopniu, zanim zostanie skonsumowana. Przykłady pełnych pokarmów obejmują pełne ziarna, bulwy, rośliny strączkowe, owoce, warzywa.

Istnieje pewne niejasności co do używania określenia otaczającego włączenie pewnych produktów spożywczych, w szczególności żywności pochodzenia zwierzęcego. Współczesne stosowanie terminu "dieta pełnoziarnista" jest obecnie szeroko kojarzona z "dietą opartą na roślinach", w której produkty pochodzenia zwierzęcego, olej i sól nie stanowią już całej żywności.

Najwcześniejsze użycie tego terminu w epoce postindustrialnej wydaje się być w 1946 roku w The Farmer, kwartalniku opublikowanym i zredagowanym z jego farmy przez F. Newmana Turnera, pisarza i pioniera rolnictwa ekologicznego. Magazyn sponsorował powstanie Producent Consumer Whole Food Society Ltd, z Newmanem Turnerem na stanowisku prezydenta i Derekiem Randalem na stanowisku wiceprezesa. Całe jedzenie zostało zdefiniowane jako "dojrzały produkt z pola, sadu lub ogrodu bez odejmowania, dodawania lub przerabiania wyhodowanych z nasion bez opatrunku chemicznego, w żyznej glebie obornikowanej wyłącznie przez odpady zwierzęce i roślinne, i kompostów z niej pochodzących, i ziemi, surowego kamienia i bez chemicznych nawozów, aerozoli lub insektycydów, "mając na celu łączenie dostawców i rosnące zapotrzebowanie społeczeństwa na taki pokarm. Takie diety są bogate w pełnoziarniste i nierafinowane pokarmy, takie jak pełnoziarniste, ciemnozielone i żółte / pomarańczowo-mielone warzywa i owoce, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.