Bombolone - puzzle online
Bombolon (bomboloni) jest włoskim nadzieniem pączkowym (podobnym do berlińczyk, krafne itp.) I spożywany jest jako przekąska i deser. Nazwa ciasta jest etymologicznie powiązana z bomba ( bomba ), a ten sam rodzaj ciasta jest również nazywany bomba ( nazwa "bombe") w niektórych regionach Włoch. Etymologiczne powiązanie jest prawdopodobnie spowodowane podobieństwem do granatu lub staroświeckiej bomby i może dzisiaj być może również traktowane jako odniesienie do bardzo wysokiej gęstości kalorycznej tego przepisu (to jest "bomby kalorycznej").
Historia
Podczas gdy bomboloni mogą być głównie połączone z Toskanią, są one tradycyjne w innych regionach Włoch, choć z niewielkimi zmianami w przepisie. Na terenach podlegających pod panowanie austriackie, takich jak Trentino Alto- Adige, Veneto i Friuli-Venezia Giulia, uważa się, że tradycja bomboloni pochodzi od austriackiego "krapfen" (tj. Berliner), a przepis obejmuje jaja, które nie występują w odmianie toskańskiej.
Pasticcerie ma czasami odręczne napisy, a pisarka żywności Emily Wise napisała, że odwiedzający mogą nie być tacy, jak w gorących pączkach w okolicy z salami z dzika i kanapkami z truflowym olejem, ale mieszkańcy Toskanii korzystają z nich nawet w plaża. Sprzedawane są również z wozów na plaży i różnią się nieco od wypełnionych pączków w innych krajach, ponieważ nadzienie jest wkładane od góry, gdzie czasami jest widoczne, zamiast wstrzykiwane z boku.
W restauracji A Voce w Nowym Jorku podawano je z sosem czekoladowym, a florencki wolą bomboloni caldi (gorący) w Buscioni, gdzie podaje się je " prosto z pieca" i wypełnia się kremem, czekoladą lub marmoladą. Włoska kompilacja Gianny Nannini z 1996 roku nosi tytuł Bomboloni i zawiera utwór "Bomboloni" z tekstami o gorących pączkach i bombach.