Befsztyk tatarski - puzzle online

Befsztyk tatarski lub tatar – potrawa (zazwyczaj podawana jako przystawka ) przyrządzana ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju, soli i pieprzu oraz opcjonalnie żółtek jaj, cebuli, Maggi lub sosu Worcestershire. Nieobowiązkowymi dodatkami są grzyby marynowane, ogórki (kiszone lub konserwowe) lub sardynki w oleju. Mięso przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być chude, miękkie i świeże – najlepiej nadaje się do tego udziec, szynka, polędwica lub ligawa. Tatar spożywa się zazwyczaj na surowo, bez obróbki termicznej.

Mniej popularną wersją tatara serwowaną w restauracjach we Francji jest „tartare aller-retour” w postaci surowego wołowego mięsa mielonego z przyprawami, które jest lekko smażone po obu stronach.

W Holandii i Belgii bardzo popularna jest wersja w postaci surowego drobno zmielonego mięsa wołowego z wieloma przyprawami w postaci pasty kanapkowej znanej pod nazwą filet americain.

Według tradycji, nazwa potrawy pochodzi od jednego z plemion mongolskich tworzących "Złotą Ordę" Czingis Chana, która w XIII w. najechała ziemie Europy środkowo-wschodniej. Jej pozostałości, które osiadły na Półwyspie Krymskim, zwyczajowo zwano Tatarami[potrzebny przypis].

U schwytanych w czasie wojen Tatarów, na grzbietach koni, pod siodłem często znajdowano cienkie płaty surowego mięsa końskiego lub wołowego.

Tatar... puzzle onlinewegetariańskie danie na talerzu puzzle onlineTatar z mięsa wołowego puzzle onlineStek wołowy puzzle onlineFilet na ziemniakach puzzle online