Bagietka – popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości.
W dzisiejszej formie znana jest dzięki wynalazkowi pieca parowego Augusta Zanga, austriackiego przedsiębiorcy. Założył on w 1839 roku w stolicy Francji piekarnię „Boulangerie Viennoise”, gdzie pieczywo produkowano z użyciem nowej technologii pieczenia pozwalającej na uzyskanie charakterystycznej struktury bagietki, wcześniej znanej już w Austrii.
Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, a zwłaszcza Paryża. W dużej mierze zawdzięcza to przepisom z 1920 roku zakazującym pracy piekarni w godzinach nocnych od 22:00 do 4:00. Jedynym pieczywem, które można było zdążyć wyprodukować dla klientów były właśnie bagietki.
Bagietki używane są najczęściej do robienia kanapek. We Francji bardzo często stanowią podstawę śniadania, kiedy to podawane są wraz z masłem i konfiturami albo moczone są w kawie lub kakao, serwowanych w małych miseczkach.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.