Tteok - puzzle online

Tteok (kor. 떡) – rodzaj koreańskiego ciasta ryżowego, przygotowanego z gotowanej na parze mąki, głównie z ryżu lub ryżu kleistego. Ciasto tteok może być parzone, gotowane, smażone na patelni lub w głębokim tłuszczu i często zawiera słodkie nadzienie.

Tteok podaje się nie tylko jako deser i sezonowy przysmak, ale także jako posiłek. Ciasto może różnić się od wyszukanych wersji o różnych kolorach, zapachach i kształtach po zwykły tteok ryżowy używany w koreańskiej kuchni domowej. Niektóre z popularniejszych składników używanych do nadziewania ciasta to fasola azuki, soja, fasola złota, bylice, dynia piżmowa, kasztan japoński, orzeszki piniowe, jujuba, suszone owoce, nasiona i olej z sezamu oraz miód.

Naczynia do przygotowywania tteok

Poniżej zostały wymienione naczynia do przygotowania ciasta tteok w tradycyjny sposób koreański:

Ki (키)

Inambak (이남박)

Bagaji (바가지)

Ongbaegi (옹배기) i jabaegi (자배기)

Che (체) i chetdari (쳇다리)

Maetdol (맷돌)

Jeolgu (절구) i jeolgutgongi (절굿공이) – moździerz z tłuczkiem

Anban (안반) and tteokme (떡메)

Siru (시루) and sirumit (시루밑)

Sot (솥) and geonggeure (겅그레)

Beoncheol (번철)

Chaeban (채반)

Tteoksal (떡살)

Rodzaje

Tteok jest w głównie dzielony na cztery kategorie, takie jak „tteok gotowany na parze” (kor. 찌는 떡 Jjineun tteok), „tteok ugniatany” (kor. 치는 떡 Chineun tteok), „tteok gotowany” (kor. 삶는 떡 Salmneun tteok) i „tteok smażony na patelni” (kor.

koreański deser puzzle onlinePyszne słodkie dangos puzzle onlineNiezły szaszłyk z dang puzzle onlineŚLĄSKI OBIADEK puzzle onlineJAPOŃSKIE SŁODYCZE MOCHI puzzle onlineJapońskie słodycze puzzle onlineItachi uwielbia słodycze puzzle online