Tteok (kor. 떡) – rodzaj koreańskiego ciasta ryżowego, przygotowanego z gotowanej na parze mąki, głównie z ryżu lub ryżu kleistego. Ciasto tteok może być parzone, gotowane, smażone na patelni lub w głębokim tłuszczu i często zawiera słodkie nadzienie.
Tteok podaje się nie tylko jako deser i sezonowy przysmak, ale także jako posiłek. Ciasto może różnić się od wyszukanych wersji o różnych kolorach, zapachach i kształtach po zwykły tteok ryżowy używany w koreańskiej kuchni domowej. Niektóre z popularniejszych składników używanych do nadziewania ciasta to fasola azuki, soja, fasola złota, bylice, dynia piżmowa, kasztan japoński, orzeszki piniowe, jujuba, suszone owoce, nasiona i olej z sezamu oraz miód.
Naczynia do przygotowywania tteok
Poniżej zostały wymienione naczynia do przygotowania ciasta tteok w tradycyjny sposób koreański:
Ki (키)
Inambak (이남박)
Bagaji (바가지)
Ongbaegi (옹배기) i jabaegi (자배기)
Che (체) i chetdari (쳇다리)
Maetdol (맷돌)
Jeolgu (절구) i jeolgutgongi (절굿공이) – moździerz z tłuczkiem
Anban (안반) and tteokme (떡메)
Siru (시루) and sirumit (시루밑)
Sot (솥) and geonggeure (겅그레)
Beoncheol (번철)
Chaeban (채반)
Tteoksal (떡살)
Rodzaje
Tteok jest w głównie dzielony na cztery kategorie, takie jak „tteok gotowany na parze” (kor. 찌는 떡 Jjineun tteok), „tteok ugniatany” (kor. 치는 떡 Chineun tteok), „tteok gotowany” (kor. 삶는 떡 Salmneun tteok) i „tteok smażony na patelni” (kor.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.