Tom kha kai - puzzle online

Kuchnia Laosu to kuchnia Laosu i północno-wschodniej Tajlandii, która różni się od innych kuchni południowo-wschodniej Azji.

Podstawowym pokarmem Laosu jest gotowany na parze ryż, który jest spożywany ręcznie. W rzeczywistości Lao je więcej lepkiego ryżu niż ktokolwiek inny na świecie. Lepki ryż jest uważany za istotę tego, co znaczy być Laosem. Mówi się, że bez względu na to, gdzie się znajdują, lepki ryż zawsze będzie klejem, który utrzymuje społeczności Laosu razem, łącząc je z ich kulturą i Laosem. Często Lao określa się jako „luk khao niaow”, co można tłumaczyć jako „ dzieci lub potomkowie lepkiego ryżu”.

Najbardziej znanym daniem laotańskim jest larb (Lao: sometimes; czasami także orkisz laab lub laap), ostra mieszanka marynowanego mięsa lub ryb, która czasami jest surowa (przygotowywana jak ceviche ) ze zmienną kombinacją ziół, zieleni i przypraw. Innym wynalazkiem Lao jest pikantna zielona sałatka z papai znana jako tam mak hoong (Lao: ຕໍາ ໝາກ ຫຸ່ງ), bardziej znana na Zachodzie jako kuchnia som tam.Lao ma wiele regionalnych odmian, odpowiadających częściowo świeżej żywności lokalnej w każdym regionie. Francuskie dziedzictwo jest nadal widoczne w stolicy, Vientiane, gdzie bagietki są sprzedawane na ulicy, a francuskie restauracje są powszechne i popularne, które po raz pierwszy zostały wprowadzone, gdy Laos był częścią francuskich Indochin.

Pochodzenie kuchni laotańskiej

Lao pochodzi z północnego regionu, który jest obecnie częścią Chin.

naczynie w białej ceramicznej misce puzzle onlinePYSZNY ROSÓŁ Z KURY puzzle onlineZupa rybna. puzzle onlineJedzenie, kuchnia, składnik puzzle onlineKuchnia tajska, Tom Yam Kung. puzzle onlinekrem grzybowy puzzle online