Tauco - puzzle online

Tauco, Taucu, Taotjo lub Tauchu (chiński: 豆醬; pinyin: dòujiàng; Pe̍h-ōe-jī: tāu-chiùⁿ) to pasta z konserwowanych sfermentowanych żółtych soi w kuchni indonezyjskiej i malezyjskiej. Tauco powstaje przez gotowanie żółtej soi, mielenie ich, mieszanie z mąką i fermentowanie w celu wytworzenia pasty sojowej. Pasta sojowa jest moczona w słonej wodzie i suszona na słońcu przez kilka tygodni, co przyspiesza proces fermentacji, aż kolor pasty stanie się żółto- czerwony. Dobry tauco ma wyraźny aromat. Sos jest również powszechnie stosowany w innych tradycjach kuchni indonezyjskiej, takich jak kuchnia sundajska i kuchnia jawajska. Taucu jest powszechnie stosowany w kuchni chińskich Malezji, Singapuru i Bruneian. Sos jest często używany jako przyprawa i przyprawa do smażonych potraw, takich jak tahuo tahu (tofu w sosie tauco), kakap tahu tausi ( czerwony snapper z tofu w sosie sojowym) lub w zupie takiej jak swikee oh (żabie udka w zupie tauco) i ciasto oh ( żółw softshell w zupie tauco). Obecnie głównym ośrodkiem produkcji tauco w Indonezji jest Cianjur w zachodniej Jawie, a Pekalongan w środkowej Jawie. W Singapurze, Indonezji, Malezji i Brunei głównymi markami handlowymi Taucu jest Yeo Hiap Seng (Yeo's).

ZUPA GULASZOWA puzzle onlinePyszna zupa meksykańska puzzle online