Souvla - puzzle online

Souvla (grecki: σούβλα) to popularne danie z Cypru. Składa się z dużych kawałków mięsa gotowanych na długim szpikulcu na grillu węglowym. Różni się od popularnego greckiego dania souvlaki tym, że kawałki mięsa są znacznie większe i wolno gotowane przez znacznie dłuższy czas w większej odległości od gorącego węgla drzewnego. Tradycyjna souvla wykonana jest z szyi i barku jagnięciny, wieprzowiny i kurczaka. Mięso tnie się na kości na kawałki o wielkości średniej cebuli (opcjonalnie).

Mięso należy umieścić na węglu drzewnym zwanym foukou (grecki: φουκου), a następnie jego masa jest równomiernie rozłożona na rożnie, gotuje się równomiernie na foukou.

Mięso najpierw umieszcza się jak najdalej od węgla drzewnego. Po skwierczeniu obniża się go do węgla drzewnego, dzięki czemu skóra mięsa staje się brązowa. Proces ten zajmuje od 90 minut do 3 godzin, w zależności od rodzaju mięsa, wielkości i ciepła ognia.

Sól, aromaty (takie jak oregano), olej i wino są posypywane lub szczotkowane na mięsie, gdy proces gotowania jest już w toku. W ten sposób mięso pozostaje soczyste i nie brązowieje zbyt szybko.

Jagnięcina na rożnie. puzzle onlineBrochette puzzle online