Skórka jest składnikiem żywności przygotowywanym przez zeskrobywanie lub wycinanie skórki zabarwionej na zewnątrz niektórych owoców cytrusowych, takich jak cytryna, pomarańcza, cedr lub limonka. Skórka jest używana głównie do aromatyzowania żywności.
Skórka jest uzyskiwana z flavedo (lub egzokarpa), zwanego również skórką. Flavedo i białe wnętrze (albedo) owoców cytrusowych tworzą razem skórkę. Ilość flavedo i albedo zmienia się od cytrusów do cytrusów. Skórka cytrusowa może być stosowana na świeżo, suszona, kandyzowana lub marynowana w soli.
W zastosowaniach kulinarnych skórkę uzyskuje się za pomocą specjalnych tarek, obieraków do ziemniaków, specjalnych noży lub innych specjalnych narzędzi kulinarnych. Albedo ma gorzki i nieprzyjemny smak, dlatego podczas zabiegu nie trzeba zbyt głęboko drapać owoców. Niektóre owoce cytrusowe mają tak mały biały mezokarp, że ich skórkę można stosować w całości.