Rigó Jancsi (węgierska wymowa: [ˈriɡoː ˈjɒnt͡ʃi]) to tradycyjny węgierski biszkopt czekoladowy w kształcie sześcianu i ciasto czekoladowe. Zdobył popularność w dawnych Austro-Węgrzech i nosi imię Rigó Jancsi (1858–1927), słynnego węgierskiego skrzypka cygańskiego (Romów), który uwiódł i poślubił Clarę Ward, księżniczkę de Caraman-Chimay, jedyną córkę amerykańskiego milionera EB Ward i żona belgijskiego księcia de Caraman-Chimay.In Flavours of Hungary, książka kucharska napisana przez Charlotte Slovak Biro, to ciasto nazywa się „Gypsy John”.
Historia
Clara i Jancsi spotkali się w 1896 roku, a Rigo Jancsi grał na skrzypcach w paryskiej restauracji, gdzie Clara jadła obiad ze swoim mężem, księciem Józefem. W latach 1896–1898 gazety obszernie pisały o małżeństwie primasa (pierwszego skrzypka) Jancsi Rigó z hrabią belgijską. Ciasto to uroczyste ciasto z imieniem Rigó Jancsi i na cześć romantycznej historii miłosnej.
Źródła nie zgadzają się co do pochodzenia ciasta. Niektórzy twierdzą, że Rigo stworzył ciasto razem z nieznanym cukiernikiem, aby zaskoczyć Clarę; inni twierdzą, że Rigó Jancsi przyniósł to ciasto do Klary, a cukiernik nazwał go później Rigó Jancsi.
Ciasto ma dwie warstwy czekoladowo-biszkoptowego ciasta. Te warstwy biszkoptu czekoladowego są wytwarzane z ubitych białek jaj, rozpuszczonej czekolady, masła, cukru i mąki. Do mieszaniny ubijamy żółtka z kremem cukrowym.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.