Root beer - puzzle online

Piwo korzenne (które w języku angielskim oznacza „ piwo korzenne”) jest napojem gazowanym i słodzonym, początkowo przygotowanym z aromatem korzenia lub kory sasafrasu. Popularny napój w Ameryce Północnej, historycznie urodził się jako lekkie piwo o bardzo niskiej zawartości alkoholu, ale w okresie prohibicji stał się miękkim napojem bezalkoholowym.

Drink

Piwo korzeniowe występuje zarówno w postaci sfermentowanej (alkoholowej), jak i miękkiej (bezalkoholowej). Produkowany jest głównie w Stanach Zjednoczonych, gdzie są setki producentów, ale są też producenci w innych krajach, takich jak Wielka Brytania, Filipiny i Tajlandia, gdzie jednak stosowane aromaty często różnią się od produkcji w USA. Nie ma standardowego przepisu: podstawowym składnikiem jest sztuczny aromat sassofrasso (naturalny safrol został zakazany, ponieważ jest słabo rakotwórczy), związany z innymi aromatami, takimi jak wanilia, kora wiśni, kruche ziele, lukrecja, akacja, gałka muszkatołowa, melasa, anyż, cynamon, goździki lub miód. Niektóre odmiany komercyjne zawierają również kofeinę. Zarówno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej wlewa się gęstą piankę, często wzmocnioną dodatkiem ekstraktu z jukki.

Historia

Piwo korzenne, podobnie jak inne napoje gazowane, narodziło się na początku XIX wieku. Dr Charles Hires przyniósł napój na międzynarodową wystawę na stulecie niepodległości, która odbyła się w Filadelfii w 1876 r., W której był bardzo udany. Hires, dentysta, był abstynentem i nazwał swoją herbatę korzeniową napojem ( herbata z korzenia), ale zmienił nazwę na piwo korzenne, aby łatwiej sprzedawać produkt w środowisku górników z Pensylwanii.

Świątynia Partenonu na Akropolu w Atenach, Grecja, podczas kolorowego zachodu słońca puzzle onlineKawa z lodami. puzzle onlinecafe latte puzzle online