W kuchni meksykańskiej pico de gallo (hiszpańska wymowa: [ˈpiko ðe ˈɣaʎo], lit. dziób koguta), zwana także salsa fresca lub salsa cruda, jest tradycyjnie wytwarzana z posiekanego pomidora, cebuli i kolendry, z dodatkiem soku z limonki.
Pico de gallo można stosować w taki sam sposób, jak inne meksykańskie płynne salsy, ale ponieważ zawiera mniej płynu, może być również stosowany jako główny składnik potraw, takich jak tacos i fajitas.
Odmiana pomidorowa jest powszechnie znana jako salsa picada (sos mielony / posiekany). W Meksyku jest zwykle nazywany salsa mexicana (sos meksykański). Ponieważ kolory czerwonego pomidora, białej cebuli, zielonego chili i kolendry przypominają kolory flagi meksykańskiej, jest również czasami nazywany salsa bandera (sos flagowy ).
W wielu regionach Meksyku termin ten odnosi się do różnych sałatek (w tym sałatek owocowych), salsy lub nadzień wykonanych z pomidorów, pomidorów, awokado, pomarańczy, jícama, ogórków, papai lub łagodnych chili. Składniki są wrzucane do soku z limonki i opcjonalnie z gorącym sosem lub chamoy, a następnie posypane słonym chili w proszku.
Etymologia
Według pisarza żywności Sharon Tyler Herbst nazwa pico de gallo („ dziób koguta”) została tak nazwana, ponieważ pierwotnie ludzie jedli ją, ściskając kawałki kciuka i palca wskazującego.
W swojej książce Authentic Mexican: Regional Cooking from the Heart of Mexico Rick Bayless i Deann Groen spekulują, że nazwa może nawiązywać do tekstur i wyglądu mielonego ptaka. Wielu rdzennych mieszkańców regionu Sonora w Meksyku wyjaśnia, że salsa jest tak nazwany, ponieważ pieprz serrano przypomina kształt dzioba koguta.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.