Oatmeal - puzzle online

Płatki owsiane – płatki produkowane z owsa zwyczajnego.

Zawierają ok. 68% węglowodanów, 13% białka, 7% tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych), 10% błonnika. Nie nadają się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją, nadając gorzki smak. Czas przechowywania płatków owsianych od chwili wyprodukowania wynosi od czterech do sześciu miesięcy.

Rodzaje płatków

Obecnie produkowane są trzy klasy płatków:

płatki zwykłe – poddane najmniejszej obróbce hydrotermicznej, do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie ;

płatki owsiane górskie – o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować;

płatki owsiane błyskawiczne – gotowe do spożycia na zimno, odznaczają się niższą wilgotnością ( poniżej 10%).Wyróżnia się także płatki owsiane witaminizowane. Są one produkowane ze słodowanego ziarna owsa. W wyniku tego zabiegu wytwarza się nawet do 40 mg witaminy C na 100g płatków. Jednak ich produkcja jest niewielka ze względu na możliwość rozwoju pleśni w czasie słodowania, a co za tym idzie konieczność zachowania bardzo dużej czystości linii technologicznej.

Sztuka kulinarna

Płatki owsiane wykorzystuje się do sporządzania owsianek, kisielu owsianego, jako składnik muesli, granoli i rozmaitych batoników.

Breakfast puzzle onlineDomowe świeże owoce i jogurt puzzle onlineŚniadanie na słodko puzzle onlineArabskie słodycze z daktyli puzzle onlineOwsianka na początek dnia puzzle onlinesłodki granola puzzle onlineZdrowe śniadanie puzzle onlineZdrowe śniadanie puzzle onlineZdrowe śniadanie puzzle onlinebiała ceramiczna miska z zupą puzzle online