Murtabak - puzzle online

Nasz nowy sklep Puzzle Factory

Murtabak (również mutabbak, matabbak lub mutabbaq ( arab. مطبق)) to nadziewany naleśnik lub smażony chleb, który był powszechnie spotykany na Półwyspie Arabskim i Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w Arabii Saudyjskiej, Jemenie, Izraelu, Indonezji, Malezji, Singapur, Brunei i Tajlandia, choć są tworzone przez zamorskich indyjskich muzułmanów z Tamil Nadu w Indiach, zamieszkałych w Azji Południowo-Wschodniej i na Półwyspie Arabskim. W zależności od lokalizacji nazwa i składniki mogą się znacznie różnić. Arabska nazwa mutabbaq oznacza „złożony”. Jest popularnym jedzeniem ulicznym w Malezji, Singapurze i Indonezji. Murtabak jest często opisywany jako pikantny składany naleśnik omletowy z kawałkami warzyw. Jest to najczęstsza forma murtabak; czyli placek z jajkiem, czasem mieszany z zieloną cebulą i mielonym mięsem, wykonany ze smażonych na patelni naleśników, które są składane i krojone na kwadraty. W Indonezji murtabak jest jednym z najpopularniejszych potraw ulicznych i jest znany jako martabak.

Wegetariańskie murtabaki i inne formy murtabaków z kurczakiem i innymi farszami istnieją i można je znaleźć w wielu indyjskich muzułmańskich restauracjach w Singapurze, w tym w Little India i Arab Street. W Malezji murtabak był pierwotnie sprzedawany w indyjskich muzułmańskich restauracjach i straganach, i zwykle obejmuje mięso mielone ( wołowina lub kurczak, czasem baranina z mięsa koziego wraz z czosnkiem, jajkiem i cebulą) i jest spożywane z curry lub sosem, pokrojony ogórek, cebula marynowana w syropie lub sos pomidorowy. Danie jest sprzedawane w całym kraju, w różnych odmianach w składnikach lub stylach kulinarnych, a także został przyjęty przez sprzedawców muzułmańskich z Malajów. W Jemenie murtabak zwykle obejmuje także koziego mięsa baraniego.

Historia

Słowo mutabbaq w języku arabskim oznacza „złożony”.

Pyszne kolorowe tosty puzzle onlinePYSZNA KANAPKA puzzle online