Mille-feuille (francuska wymowa: [mil fœj], „tysiąc-arkuszy”), kromka wanilii lub kromka budyniowa, podobna, ale nieco inna od Napoleona, to ciasto francuskie, którego dokładne pochodzenie jest nieznane. Jego nowoczesna forma była pod wpływem ulepszeń dokonanych przez Marie-Antoine Carême.
Tradycyjnie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego (pâte feuilletée), na przemian z dwiema warstwami kremu do ciasta (crème pâtissière). Górną warstwę ciasta opyla się cukrem cukierniczym, a czasami kakao, okruchy ciasta lub sproszkowane nasiona (np. Prażone migdały). Alternatywnie, wierzch jest przeszklony lukrem lub pomadką w naprzemiennie białych (lukier) i brązowych (czekoladowych) paskach i czesany.
Historia
Wszystkie elementy przepisu są obecne w wielu książkach kucharskich od co najmniej XVI wieku, ale dokładne pochodzenie mille-feuille nie jest znane. Najwcześniejsza wzmianka o samej nazwie mille-feuille pojawia się w 1733 r. W angielskojęzycznej książce kucharskiej napisanej przez francuskiego szefa kuchni Vincenta La Chapelle. W przeciwieństwie do współczesnego ciasta, w XVIII-wiecznym mille-feuille zamiast frytek podawany jest dżem i marmolada.
Po francusku pierwsza wzmianka o mille-feuille pojawia się nieco później, w 1749 r., W książce kucharskiej Menona.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.