Karedok - puzzle online

Karedok to surówka w sosie arachidowym z West Java, Indonezja. Jest to jedna z potraw charakterystycznych dla Sundajczyków. Początkowo zawierało ogórki, kiełki fasoli, kapustę, rośliny strączkowe, tajską bazylię i mały zielony bakłażan, pokryte dressingiem z sosem orzechowym, ale obecnie istnieje wiele odmian. Jest bardzo podobny do gado-gado, z tym wyjątkiem, że wszystkie warzywa są surowe, podczas gdy większość warzyw gado-gado gotuje się i używa kencur, tajskiej bazylii i bakłażana. Karedok jest również znany jako lotek atah (surowy lotek lub raw gado-gado) ze względu na świeżą i surową wersję warzyw pokrytych sosem orzechowym. Karedok jest powszechnie używany jako codzienne jedzenie w rodzinie Sundanese, zwykle spożywany z gorącym ryżem, tofu, tempeh i krupuk. Obecnie karedok można znaleźć w wielu odmianach od koszykarskich straganów, straganów (warung), a także w restauracjach i hotelach zarówno w Indonezji, jak i na całym świecie.

Karedok jest częścią szerokiej gamy indonezyjskich dressingów i sałatek, a także lotek, pecel i gado-gado. W wielu miejscach, aby zachować autentyczność zarówno pod względem produkcji, jak i smaku, sos orzechowy produkowany jest w pojedynczych partiach, przed klientami. Jednakże, ponieważ danie zyskało popularność (ze względu na wzrost restauracji o tematyce azjatyckiej) sos Karedok jest teraz zwykle przygotowywany z wyprzedzeniem i gotowany luzem, chociaż jest to prawdopodobnie bardziej powszechne w zachodnich restauracjach niż w Indonezji.

JAJECZNICA Z KIEŁBASKAMI puzzle onlineTalerz Makaronu puzzle onlineSzczerze mówiąc najsmaczniejszy puzzle onlineZdrowa Sałatka Paleo puzzle online