jedzenie na wynos - puzzle online

Przez termogenezę indukowaną dietą (TID), zwaną również specyficznym działaniem dynamicznym (ADS) żywności, termogeneza żywności, termogeneza poposiłkowa lub termiczny efekt żywności (TEF), oznacza proces metaboliczny, podproces termogenezy, związany z wydatkami energetycznymi / kaloryczny, po którym następuje spożycie różnych makroskładników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów, alkoholu) lub kalorycznych składników odżywczych, co jest skorelowane ze wzrostem zużycia tlenu, a tym samym większym rozproszeniem ciepła (ekstraktu). Proces ten stanowi średnio 10% (między 7 a 15%) całkowitych wydatków kalorycznych. (całkowity metabolizm).

Niektórzy autorzy z kolei dzielą TID między:.

Obowiązkowa termogeneza: Obejmuje 75% procesu i jest związana z procesami fizjologicznymi / metabolicznymi, tj. Absorpcją, transportem, syntezą i złożeniem makroskładników.

Opcjonalna termogeneza: Obejmuje 25% procesu, głównie związanego ze spożyciem posiłku, dodatkowym ciepłem wytwarzanym przez brązową tkankę tłuszczową, ilością makroskładników odżywczych i aktywnością współczulnego układu nerwowego (SNS), podkreślaną przez białka, alkohol i z substancji nerwowych (termogeneza wywołana lekami).

Fizjologia

Po spożyciu posiłku (okres poposiłkowy) wydatek energii jest wyższy przez okres około 4-8 godzin, a aktywność metaboliczna może osiągnąć nawet 40%. TID zaczyna się pojawiać już po godzinie od spożycia pokarmu, osiągając maksymalne wartości w ciągu następnych dwóch lub trzech godzin, a następnie stopniowo zmniejszając się, aby doprowadzić metabolizm do podstawowych warunków w ciągu najwyżej ośmiu godzin.

Główny bodziec termogeniczny jest powodowany przez białka i aminokwasy z powodu kosztownego procesu deaminacji, podczas gdy niższe bodźce są podawane przez węglowodany, a zwłaszcza lipidy. Oprócz różnego rodzaju makroskładników, na TID wpływa ilość tego samego (im bogatszy posiłek, tym większy wydatek energii, jeśli podwojona porcja jest podwojona, TID jest również podwojony), jakość, wielkość posiłku, czas, jaki upłynął między posiłkami, podstawowy metabolizm, stan odżywienia i rodzaj podawania (doustnie, dojelitowo, pozajelitowo).

Jedzenie na dowóz puzzle onlinePyszne jedzenie w restaurcji puzzle onlineNowoczesna pizza neapolitańska z puzzle onlineJedzenie, kuchnia, posiłek puzzle onlineOnigiri z Japonii puzzle onlineNowy Jork puzzle onlinelunchbox bez glutenu puzzle onlineNadziewana pizza skorupa puzzle onlineBurger, jedzenie puzzle onlineSztuka kulinarna puzzle onlineŁadne bentos puzzle onlineZdrowe sałatki puzzle onlineNasz kiosk puzzle onlineJedzenie zdrowe i całkiem proste. puzzle onlinePyszny japoński posiłek puzzle onlinegotujemy kolorowy rosołek puzzle onlinepizza na lunch puzzle onlineŻarcie z maka puzzle onlinebrązowy chleb na brązowej drewnianej tacy puzzle onlinepizza mniam puzzle onlineWrapy z Kurczaka Buffalo puzzle onlinepieczony makaron Kuchnia neapolitańska puzzle onlinePrzerwa na herbatę w wietnamskim Tet puzzle onlinePizza francuska puzzle onlinejedzonko puzzle onlineWłoskie kanapki z wołowiną puzzle onlineNie mieliśmy prawdziwego angielskiego puzzle onlinebiały i czarny kubek papierowy z brązowym makaronem puzzle onlinemenu kosztowe puzzle online