Przez termogenezę indukowaną dietą (TID), zwaną również specyficznym działaniem dynamicznym (ADS) żywności, termogeneza żywności, termogeneza poposiłkowa lub termiczny efekt żywności (TEF), oznacza proces metaboliczny, podproces termogenezy, związany z wydatkami energetycznymi / kaloryczny, po którym następuje spożycie różnych makroskładników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów, alkoholu) lub kalorycznych składników odżywczych, co jest skorelowane ze wzrostem zużycia tlenu, a tym samym większym rozproszeniem ciepła (ekstraktu). Proces ten stanowi średnio 10% (między 7 a 15%) całkowitych wydatków kalorycznych. (całkowity metabolizm).
Obowiązkowa termogeneza: Obejmuje 75% procesu i jest związana z procesami fizjologicznymi / metabolicznymi, tj. Absorpcją, transportem, syntezą i złożeniem makroskładników.
Opcjonalna termogeneza: Obejmuje 25% procesu, głównie związanego ze spożyciem posiłku, dodatkowym ciepłem wytwarzanym przez brązową tkankę tłuszczową, ilością makroskładników odżywczych i aktywnością współczulnego układu nerwowego (SNS), podkreślaną przez białka, alkohol i z substancji nerwowych (termogeneza wywołana lekami).
Fizjologia
Po spożyciu posiłku (okres poposiłkowy) wydatek energii jest wyższy przez okres około 4-8 godzin, a aktywność metaboliczna może osiągnąć nawet 40%. TID zaczyna się pojawiać już po godzinie od spożycia pokarmu, osiągając maksymalne wartości w ciągu następnych dwóch lub trzech godzin, a następnie stopniowo zmniejszając się, aby doprowadzić metabolizm do podstawowych warunków w ciągu najwyżej ośmiu godzin.
Główny bodziec termogeniczny jest powodowany przez białka i aminokwasy z powodu kosztownego procesu deaminacji, podczas gdy niższe bodźce są podawane przez węglowodany, a zwłaszcza lipidy. Oprócz różnego rodzaju makroskładników, na TID wpływa ilość tego samego (im bogatszy posiłek, tym większy wydatek energii, jeśli podwojona porcja jest podwojona, TID jest również podwojony), jakość, wielkość posiłku, czas, jaki upłynął między posiłkami, podstawowy metabolizm, stan odżywienia i rodzaj podawania (doustnie, dojelitowo, pozajelitowo).
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.