Hamburger – typowe danie typu fast food, kanapka (sandwicz) z kotletem z mięsa wołowego (patty). Porcja mięsa mielonego uformowana jest tu w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie (grillu). Gotowykotlet bywa zwykle umieszczany między dwoma kawałkami lekko przypieczonej, poprzecznie przeciętej bułki (co pozwala go jeść trzymając w dłoni, bez pomocy sztućców), oraz ugarnirowany dodatkami takimi jak sałata, pomidor, ketchup, majonez, ogórek konserwowy. W języku polskim słowo „hamburger” oznaczać może także sam, niepanierowany kotlet z mięsa mielonego.
Nazwą hamburger lub nazwami pochodnymi nazywa się nieraz inne rodzaje kotleta w ten sposób podane. Hamburger z dodatkiem plastrów żółtego sera nazywany jest cheeseburger (z ang. cheese = „ser”). Podobnie przyrządzony jak hamburger i podany w bułce kotlet z kurczaka bywa nazywany chickenburger (z ang. chicken = „ kurczak ”), zaś z ryby – fishburger (z ang. fish = „ ryba ”).