Gallo pinto - puzzle online

Gallo pinto lub gallopinto to tradycyjne danie z Ameryki Środkowej, wykonane szczególnie w Nikaragui i Kostaryce. Składający się z ryżu i fasoli jako bazy; Gallo Pinto ma długą historię i jest ważny dla różnych kultur Ameryki Łacińskiej. Ziarna w pinto Gallo są szybko gotowane, aż sok zostanie prawie zużyty, a następnie łączone z gotowanym ryżem i innymi składnikami, takimi jak gotowana papryka, posiekana cebula i czosnek.

Etymologia

Gallo pinto oznacza po hiszpańsku „koguta plamistego”. Nazwa ma pochodzić z wielokolorowego lub nakrapianego wyglądu, który wynika z gotowania ryżu i użycia fasoli pinto. Termin ten można również skrócić w zależności od regionu.

Historia

Gallo pinto jest jednym z wielu różnych talerzy latynoamerykańskich, które wymagają przygotowania najbardziej integralnych składników dla wielu kultur: ryżu i fasoli. Gallo pinto jest uważane za produkt Mestizos; połączenie fasoli uprawianej przez tubylców z czasów przedkolumbijskich i ryżu, ziarna wprowadzonego przez Hiszpanów. Gotowanie i przygotowanie jest pod silnym wpływem kuchni afrykańskiej. Ryż, pochodzący z Azji, został wprowadzony przez Arabów w Hiszpanii i stał się głównym, ale wszechstronnym składnikiem w XV i XVI wieku. Po hiszpańskim podboju obu Ameryk Hiszpanie szybko wprowadzili ryż do Meksyku i Ameryki Południowej.

Jedzenie, kuchnia, składnik puzzle onlinePinto z jajkiem. puzzle onlineŚniadanie Pinto puzzle onlineLunch kombinowany? autorstwa puzzle online