Galantyna - puzzle online

Galantyna (z franc. Galantines) - danie z kawałków gotowanego mięsa bez kości z jarzynami, podawane w galarecie na zimno, jako samodzielne danie lub przekąska. Ponieważ przygotowanie farszu jest czasochłonne, galantyna uważana jest za raczej wyszukane danie.

Jako nadzienie wykorzystuje się różne gatunki mięs (m.in. drób, dziczyznę, ryby ), włoszczyznę, pieczarki, boczek.

Galantyna może być uformowana w kształcie walca. Osiąga się to poprzez zawinięcie nadzienia w płótno i ugotowanie w bulionie.

W Średniowieczu określenie galantyna odnosiło się do sosów przyrządzanych na bazie sproszkowanego kłącza galangal z dodatkiem tartej bułki oraz innymi przyprawami (m.in. cynamonem), doprawiane solą i pieprzem do smaku. Sosy takie były gęste (głównie ze względu na dodatek tartej bułki oraz odcedzenie nadmiaru płynów).

polędwica od zbycha puzzle onlineśniadanie puzzle onlineDeska śniadaniowa puzzle onlineZupa ziemniaczana puzzle onlineKanapki z jajkiem puzzle online