Flan pâtissier – tradycyjny francuski deser, znany też pod nazwą flan parisien. Jest to rodzaj tarty złożonej z kremu cukierniczego zapieczonego na kruchym cieście. Ma swoje odpowiedniki w cukiernictwie innych krajów. Jest blisko spokrewniony z portugalskimi pastéis de nata, włoskim pasticciotto i angielską custard tart, od której bezpośrednio się wywodzi. Pierwsze flans pâtissiers pojawiły się we Francji za panowania króla Henryka IV. Przypuszcza się, że podano je podczas uczty koronacyjnej.
Przepis
200 ml śmietanki kremówki
800 ml mleka
4 jajka
150 g cukru
90 g maizeny lub innej skrobii
1 laska wanilii
1 rulon gotowego ciasta kruchego
Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Laskę wanilii rozkrawamy na pół. Ostrzem noża wydobywamy ziarnka wanilii i wrzucamy je razem z połówkami laski do garnka z mlekiem i śmietanką. Stawiamy na ogień. Po zagotowaniu usuwamy z mleka połówki laski.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.