Fiambre to tradycyjna sałatka z Gwatemali, przygotowywana i spożywana co roku z okazji Dnia Zmarłych (Día de los Muertos) i Dnia Wszystkich Świętych (Día de Todos los Santos). Podawany jest w postaci schłodzonej i może być zrobiony z kilkudziesięciu składników.
Historia
Fiambre zaczęło się od tradycji w Gwatemali polegającej na zabraniu zmarłych członków ich rodzinnych potraw na cmentarze z okazji Dnia Zmarłych. Gdy wszystkie różne rodziny przyniosły jedzenie na uroczystości, wymieszały się, ostatecznie mieszając je razem do tej wszechogarniającej sałatki. Składniki zwykle obejmują liczne kiełbasy i wędliny, marynowaną młodą kukurydzę i cebulę, buraki, kwiat pacaya, różne sery, oliwki, kurczaka, a czasem nawet brukselkę.
To danie różni się w zależności od rodziny, przepisy tradycyjnie przekazywane są młodszym pokoleniom. Z tego powodu w Dniu Zmarłych zwyczajowo dzielisz się swoim fiambrem z innymi rodzinami i krewnymi.
Warianty
Niektóre warianty to:
Fiambre z Antigui
Fiambre rojo (z burakami)
Fiambre blanco (bez buraków)
Fiambre desarmado (tradycyjny z wydziału Jalapa)
Fiambre verde (bez wędlin, wegetariańskie)
Referencje
Sari Edelstein (22 października 2010 r.). Kompetencje kulinarne, gastronomiczne i kulturowe dla profesjonalistów kulinarnych, hotelarskich i żywieniowych. Jones & Bartlett Publishers.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.