Włoski, to pojedynczy lub podwójny zastrzyk espresso z bitą śmietaną. W Stanach Zjednoczonych może być także nazywany café Vienne. We Francji i Wielkiej Brytanii nazywa się café Viennois.
W północnej kontynentalnej Europie termin „Wiener Melange” odnosi się do innego napoju, wykonanego ze spienionego mleka i bez bitej śmietany. W Wiedniu espresso con panna jest właściwie nazywana Franziskaner, ale zamawianie Wiener Melange może czasami przynieść Espresso con panna nawet w Wiedniu.
We Francji kawiarnia Viennois odnosi się zarówno do espresso con panna, jak i Wiener Melange.
W Australii podobny napój można nazwać Café Vienna, chociaż espresso con panna będzie tradycyjnie w filiżance espresso, podczas gdy Café Vienna będzie podawana w tym samym rozmiarze co latte,
Historycznie podawany w kubku z demitasami, może jest to bardziej staroświecki napój niż latte lub cappuccino, choć wciąż bardzo popularny, niezależnie od nazwy, jaką otrzymuje, w Coffeehouses w Budapeszcie i Wiedniu.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.