Confit (francuska wymowa: [kɔ̃fi]) pochodzi od francuskiego słowa confire, co oznacza dosłownie „zachować”, a confit to każdy rodzaj żywności, która jest gotowana powoli przez długi okres czasu jako metoda zachowania. termin gotowania opisuje, kiedy potrawę gotuje się w tłuszczu, oleju lub wodzie z cukrem (syrop), w niższej temperaturze, w przeciwieństwie do smażenia na głębokim tłuszczu. Podczas gdy głębokie smażenie zazwyczaj odbywa się w temperaturze 160–230 ° C (325–450 ° F), preparaty confit są wykonywane w znacznie niższej temperaturze, takiej jak temperatura oleju około 90 ° C (200 ° F), czasami nawet chłodnica. Termin ten jest zwykle używany w nowoczesnej kuchni do długiego powolnego gotowania w oleju lub tłuszczu w niskich temperaturach, wiele z nich nie ma żadnego elementu konserwującego, takiego jak potrawy takie jak ziemniaki confit.
W gotowaniu mięsa wymaga to solenia mięsa w ramach procesu konserwacji. Po soleniu i gotowaniu w tłuszczu, zapieczętowanym i przechowywanym w chłodnym, ciemnym miejscu, konfit może trwać przez kilka miesięcy lub lat. Confit to specjalność południowo-zachodniej Francji.
Etymologia
Słowo pochodzi z francuskiego confire czasownika (do zachowania), które z kolei pochodzi od łacińskiego słowa (conficere), co oznacza „robić, produkować, tworzyć, przygotowywać”. Francuski czasownik został po raz pierwszy zastosowany w średniowieczu do owoców gotowanych i konserwowanych w cukrze.
Owoce confit to kandyzowane owoce (całe owoce lub ich kawałki ) zakonserwowane w cukrze. Owoce muszą być w pełni wypełnione cukrem, do jego rdzenia; większe owoce zabierają cukierki znacznie dłużej niż mniejsze.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.