Bobotie wydaje się być odmianą Patinam ex lacte, daniem udokumentowanym przez starożytnego rzymskiego pisarza Apiciusza, warstwami gotowanego mięsa, orzeszkami piniowymi i przyprawionym pieprzem, nasionami selera i asafetydą. Były one gotowane, aż smaki wymieszały się, gdy dodano górną warstwę jaja i mleka. Gdy ten ostatni ustawił, danie było gotowe do podania. C. Louis Leipoldt, południowoafrykański pisarz i smakosz, napisał, że przepis ten był znany w Europie w XVII wieku. Pochodzenie słowa Bobotie jest kontrowersyjne. Afrikaanski słownik etymologiczny twierdzi, że prawdopodobnym źródłem jest malajskie słowo boemboe, co oznacza przyprawy curry. Inni uważają, że wywodzi się z bobotok, indonezyjskiego dania składającego się z zupełnie innych składników. Pierwszy przepis na bobotie pojawił się w holenderskiej książce kucharskiej w 1609 roku. Następnie został przewieziony do Południowej Afryki i przyjęty przez społeczność Cape Malay. Jest również wytwarzany z proszku curry, pozostawiając go z lekkim „tang”.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.