Bandrek to tradycyjny gorący, słodki i pikantny napój pochodzący z Sundajczyków z Jawy Zachodniej w Indonezji. Mieszkańcy Sundajczyków, którzy żyją w chłodnych górach, spożywają bandrek, aby się ogrzać w nocy i podczas zimnej pogody.
Ten gorący napój składa się z mieszanki esencji jahe (imbirowej), gula merah (cukru palmowego) i kayu manis (cynamonu). Czasami dodaje się inne składniki, takie jak anyż gwiazdkowaty, goździki, nasiona kolendry, strąki kardamonu, trawa cytrynowa i mała ilość czarnego pieprzu. Mleko można również dodawać do mieszanki, w zależności od gustu. Słodzone mleko skondensowane lub mleko kokosowe jest powszechnie stosowane w tym celu.
Uważa się, że bandrek działa leczniczo na drobne problemy zdrowotne, takie jak ból gardła.
Wariacje
Czasami dodawane są także kawałki młodego miąższu kokosowego. Najnowszy wariant zawiera kawałki duriana umieszczone w bandreku.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.