Kuchnia azjatycka obejmuje kilka głównych kuchni regionalnych: wschodnioazjatycką, południowoazjatycką, południowoazjatycką, centralnoazjatycką i bliskowschodnią / zachodnioazjatycką. Kuchnia to charakterystyczny styl praktyk kulinarnych i tradycji, zwykle związanych z określoną kulturą. Azja, będąca największym i najludniejszym kontynentem, jest domem dla wielu kultur, z których wiele ma własną charakterystyczną kuchnię.
Składniki wspólne dla wielu kultur w regionie wschodnim i południowo-wschodnim kontynentu obejmują ryż, imbir, czosnek, nasiona sezamu, chili, suszoną cebulę, soję i tofu. Smażenie, gotowanie na parze i głębokie smażenie to powszechne metody gotowania.
Podczas gdy ryż jest wspólny dla większości kuchni azjatyckich, różne odmiany są popularne w różnych regionach. Ryż basmati jest popularny na subkontynencie, ryż jaśminowy często występuje na południowym-wschodzie, podczas gdy ryż długoziarnisty jest popularny w Chinach i krótkoziarnisty w Japonii i Korei.
Curry to popularne danie w południowej, południowo-wschodniej Azji i Japonii, a także do pewnego stopnia w innych kuchniach wschodnioazjatyckich. Daniacurry pochodzące z Indii i innych północnych krajów Azji Południowej mają zazwyczaj bazę jogurtową, podczas gdy w południowych Indiach, Sri Lance i Azji Południowo-Wschodniej używa się na ogół mleka kokosowego.