australský ptákonline puzzle

Kasuár (Casuarius) je rod velkých ptáků, kteří nejsou schopni létat. Patří do čeledi kasuárovitých (Casuariidae). Příslušníci rodu se vyskytují v tropických deštných pralesích na Nové Guineji, severní a východní Austrálii. Jsou známy celkem tři druhy z rodu Casuarius:Kasuár přílbový (Casuarius casuarius) žije v Austrálii a na Nové Guineji. Kasuár severní (Casuarius unappendiculatus) žije na Nové Guineji a na Nové Británii.Kasuár malý (Casuarius bennetti) je nejmenší z těchto tří druhů. Žije pouze na Nové Guineji. Váží až 25 kg a je až 1 m vysoký. Kasuár přílbový je největší suchozemský tvor v Austrálii, druhý nejtěžší po pštrosovi a třetí nejvyšší pták na světě po pštrosovi a emu. Samice jsou větší a jsou pestrobarevnější než samci. Dospělý kasuár přílbový má na výšku 1,5 až 1,8 m, výjimečně mohou mít některé samice i přes dva metry.