Животни - сибирски тигър - онлайн пъзели

Сибирският (Амурски) тигър (Panthera tigris altaica), известен още като усурийски, амурски или манджурски, е най-едрият сред подвидовете на тигъра и същевременно най-големият представител на семейство коткови. В диво състояние възрастният мъжки достига дължина над 4,5 м (включително опашката, чиято дължина е 100 – 120 см) и тегло над 400 кг, а височината при холката 1,35-1,50 м. В някои случаи задържаните сибирски тигри достигат до тегло близо 470 кг, като тигърът "Джайпур". Цветът на козината на сибирския тигър е много по-светъл от тази на бенгалския (кралския) тигър.

Сибирският тигър е разпространен на територията на Русия – Далечния изток в Амурска област, както и в източните части на Китай. В миналото се е срещал също в Корея и Монголия. Ноктите на сибирския тигър достигат дължина до 12 см, а зъбите – 10 см.

В началото на 1930-те години числеността на тигрите в Далечния изток пада до няколко десетки. След активни мерки, техният ареал на разпространение е възстановен, а числеността им достига 400 – 500 екземпляра. Днес има повече сибирски тигри в плен, отколкото в природата.