Pasta pszeniczna (znana również jako pasta mączna lub po prostu pasta) to żel lub ciekły klej wytwarzany z mąki pszennej lub skrobi i wody. Jest używany od starożytności do różnych dzieł sztuki i rzemiosła, takich jak oprawa książek, découpage, collage, papier -mâché i przylepianie papierowych plakatów i zawiadomień do ścian. Ściśle przypominającą pastę do tapet, można wytworzyć surową pastę z mąki pszennej przez zmieszanie w przybliżeniu równych porcji mąki i wody i ogrzewanie, aż mieszanina zgęstnieje.
Krytyczną różnicą między pastami pszenicznymi jest podział na mąkę i skrobię. Mąki roślinne zawierają zarówno gluten, jak i skrobię. Z biegiem czasu gluten w postaci pasty z mąki sieciuje się, co bardzo utrudnia uwalnianie kleju. Stosując tylko skrobię, można wytwarzać w pełni odwracalną pastę o wysokiej jakości. Ten ostatni jest standardowym klejem do konserwacji papieru.
Oprócz pszenicy, inne warzywa są również przetwarzane na mąki i skrobie, z których można wytwarzać pasty: właściwości (na przykład wytrzymałość, odwracalność) zmieniają się w zależności od gatunku rośliny, przetwarzania producenta i przepisu końcowego użytkownika.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.