0
0
0
Kos zwyczajny, kos (Turdus merula) – gatunek średniej wielkości ptaka częściowo wędrownego z rodziny drozdowatych (Turdidae). W Europie jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych członków tej rodziny, jest też jednym z najbardziej znanych ptaków. Długość ciała wynosi od 24 do 27 cm. Samce są zabarwione na czarno z żółtym dziobem. Upierzenie samic jest w dużej części ciemnobrązowe. Głośne i melodyjne pieśni godowe można usłyszeć w Europie Środkowej pomiędzy początkiem marca a końcem lipca już przed świtem, a także wieczorem i czasem w ciągu dnia. Kosy gniazdują w niemal całej Europie poza daleką północą i krańcami południowo-wschodnimi. Poza tym zamieszkują fragmenty Afryki Północnej i Azji. Zostały introdukowane w Australii i Nowej Zelandii. W Europie Środkowej część ptaków opuszcza na zimę tereny lęgowe i wędruje do Europy Południowej oraz Afryki Północnej.
sympatyczna kawka - Bardzo przyjazna kawka na skwerze Kościuszki w Gdyni.
Zagraj teraz!
sympatyczna kawka

Dodane rok temu przez Mariusz

41

mieszkaniec lasu - rzadki mieszkaniec lasu
Zagraj teraz!
mieszkaniec lasu

Dodane rok temu przez pies

54

Piękna zima - W dwójkę zawsze cieplej w ten zimowy dzień
Zagraj teraz!
Piękna zima

Dodane ponad rok temu przez Monika

25

Victoria-Paradiesvogel - Victoria-Paradiesvogel im Wooroonooran-Nationalpark, Queensland, Australien
Zagraj teraz!
Victoria-Paradiesvogel

Dodane ponad rok temu przez Baldiun

46