Grillades / ɡree-yahds / to medaliony różnych mięs, zwykle wołowiny, ale cielęcina i wieprzowina są również używane w nowoczesnych recepturach. Często podawane z sosem na śniadanie lub brunch nad kaszą, są tradycyjnymi potrawami kreolskimi.
Pomimo nazwy, grille nie są grillowane, ale smażone lub smażone. W przypadku grilla z sosem mięso jest krojone na medaliony, płaskie, sezonowane i pogłębiane w mące. Mięso następnie zrumieniane i duszone w aromatycznym cieście z zasmażki i posiekanych lub pokruszonych pomidorów. "Trójca" (posiekana papryka, cebula i seler), czosnek, rosół i / lub wino są przywołane w wielu przepisach. Tymianek, liście laurowe i sos cayenne lub ostry to zwykłe przyprawy. Zawarty w farszu płyn jest stosowany jako sos do gotowego dania.
W przypadku grilli i gritów, gratki są umieszczane na warstwie grysu, często na kaszy z sera, a sos zalewa się obydwoma.
Są sprzedawane w wielu miejscach w Nowym Orleanie.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.