W dewberries są grupą gatunków z rodzaju Rubus, sekcja Rubus, blisko spokrewniona z jeżynami. Są to małe ciągnące się (zamiast pionowe lub wysokie łukowate) jeżyny z zagęszczonymi owocami, przypominające malinę, ale zwykle są fioletowe do czarnych zamiast czerwonych. W przeciwieństwie do wielu innych gatunków Rubus, dewberries są dwupienne, mając oddzielne rośliny męskie i żeńskie.
Dżemy są powszechne na większości półkuli północnej, czasami uważane są za uciążliwe zioła, ale liście można wykorzystać do wytworzenia tisane, a jagody są słodkie i jadalne. Mogą być spożywane na surowo lub używane do wyrobu szewców, dżemów lub ciast.
Około marca i kwietnia rośliny zaczynają rosnąć białe kwiaty, które rozwijają się w małe zielone jagody. Maleńkie zielone jagody stają się czerwone, a następnie ciemnoniebiesko- niebieskie, gdy dojrzewają. Kiedy owoce są dojrzałe, są delikatne i trudne do pobrania w dowolnej ilości bez ich zgniatania. Rośliny nie mają pionowych lasków jak niektóre inne gatunki Rubus, ale mają łodygi, które wędrują po ziemi, wypuszczając nowe korzenie wzdłuż długości łodygi. Łodygi pokryte są drobnymi kolcami lub naklejkami.