Kubańskie wypieki (znane w języku hiszpańskim jako pasteles lub pastelitos) to pieczone wypieki typu ciasta francuskiego wypełnione słodkimi lub pikantnymi nadzieniami.
Tradycyjne nadzienia obejmują quesitos z twarożkiem, guawa (pastelito de guayaba) i ser, ananas i kokos. Słodkie nadzienia wytwarza się ze słodzonych mas owocowych. Nadzienie z sera śmietankowego to również lekko słodzona wersja kremowego sera, która przypomina smak i konsystencję sernika. Pikantne nadzienia są zwykle wołowiną, ale czasami używa się kurczaka lub szynki i sera. Nadzienia wołowe składają się z przyprawionego, ale nie pikantnego mięsa, przygotowanego w sosie pomidorowym. Typowe jest włączenie rodzynków i zielonych oliwek jako części nadzienia mięsnego. Typowe jest również, aby słodka glazura była nakładana na wierzch nawet pikantnych nadzień.
Wyroby cukiernicze są zazwyczaj spożywane w dowolnym momencie jako przekąska. W Miami można znaleźć wiele "stołówek" z klientami, którzy przez cały dzień mają pastelito z kawą.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.