Herbata chińska (zioła) lub herbata ziołowa ("Leung Cha" po kantońsku) to rodzaj naparu z czysto chińskich ziół leczniczych w Guangdong, w Chinach. Zwykle smakuje gorzko lub lekko słodko, a jego kolor jest zwykle czarny lub ciemnobrązowy, w zależności od rodzaju użytych ziół. Chociaż jest ona określana jako " herbata ", rzadko zawiera jakąkolwiek część rośliny herbaty (Camellia sinensis), a zatem jest herbatą ziołową.
Kantońscy ludzie gotują zioła chłodzące w tradycyjnej chińskiej medycynie, aby zrobić ziołową herbatę, która jest spożywana w celu złagodzenia ciepła i wilgotności w ciele. Dlatego chińska herbata ziołowa jest określana jako herbata zimna lub herbata chłodząca w języku chińskim.
Istnieje wiele rodzajów herbaty chłodzącej. Różne rodzaje herbaty są rzekomo leczyć lub łagodzić różne choroby. Niektóre herbaty są spożywane, aby złagodzić ból gardła, niektóre na grypę, a inne na wiele dolegliwości.
Herbata chłodząca jest dość popularna w Guangdong, Makau i Hongkongu. Wiele rodzin robi herbatę w domu.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.