Skrzydło Buffalo, w kuchni Stanów Zjednoczonych, jest sekcją skrzydełek z kurczaka bez kości ( płaskie lub bębenkowe), która jest zazwyczaj smażona w głębokim tłuszczu, a następnie powleczona w sosie składającym się z pikantnego sosu z pieprzu cayenne na bazie octu i roztopionego masła przed podaniem. Skrzydło Buffalo zostało wynalezione w 1964 roku w Anchor Bar w Buffalo w Nowym Jorku przez Teressa Bellissimo. Na ogół podaje się je na gorąco, razem z pałeczkami selera i / lub patyczkami marchwiowymi z dressingiem z sera pleśniowego lub dressingiem ranczo do zanurzania.
Skrzydełka Buffalo zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych i za granicą przez lata z wieloma sieciami restauracji północnoamerykańskich, które prezentowały je jako główną pozycję menu. Obecnie nazwa "Buffalo" jest obecnie powszechnie stosowana do żywności innej niż skrzydła. Niektóre z nich to paluszki drobiowe, frytki, bryłki kurczaka, kurczak z popcornu, krewetki i pizza oraz wiele innych produktów przyprawianych w stylu Buffalo lub przyprawą Buffalo.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.